İnternet, ilk günlerinden birisi bilgisayarlara karşı olsa da gün geçtikçe daha da güvenli bir hale geliyor. Programcıların, network uzmanlarının çalışmaları ile, çok daha güvenli tek internet olsa da şu anda, ilk başlarda internet pek kullanıcı dostu değildi. Eski kullanıcılar internete iri uğraşlar sonucunda girebiliyorlardı. Çevirmeli ağ için bilgisayara kablo bağlamak gerekiyordu. Tabi o zamanlar internet güvenliği pek popüler tek konu değildi. Hızlıca günümüze ve her yerde bulunan Wi-Fi noktalarına gelelim.
Artık interente bağlanmak o kadar basit ki, ufak tek çocuk ya da İhtiyar tek birey yalnız yalnızca dokunuşla her yerden rahatça internete girebiliyor. İnternetten satın alabiliyor, satabiliyor, çalışabiliyor, sosyalleşebiliyoruz. Ve bu ekosistem başlı başına devasa tek tehdit. internette asayiş konusunda, ilk yapmamız gereken şey, eskiden fişi çekin derlerdi, şimdi ise, mobil veri ve wi-fi kapatın mı diyeceğiz? Tabii ki hayır, Herkese açık Wi-Fi bağlantıları risklidir. internette güvenlik Siber suçlular kişilerin bağlanması için insanların pek şüphe etmeyeceği bağlantılar oluştururlar. Mesela 'Bahçe Café parolasız wifi', 'Mcdonalds parolasız wifi' ya da 'Otel – Misafir bağlantısı 3' Bağlanadığınız Wi-Fi noktasının gerçekten doğru olması da bağlantının güvenli olduğu anlamına gelmiyor. Yani sadece şundan emin olabilirsiniz, ismi "kütüphane", parolası "kitapoku!" olan, giriş bilgilerini kütüphane yetkilisinden aldığınız bağlantı, gerçekten kütüphanenindir. Bu emniyetli olması için yeterli değil. Eğer herkese açık tek ağa bağlanacaksanız, bunu mümkün olan en güvenli ölçüde yapın: giriş bilgilerini doldurmanız gereken sitelere girmeyin, özellikle bankacılık işlemlerini ve alışveriş işlemlerini asla yapmayın. Mümkünse VPN kullanın. Birçok kullanıcı hala maillerine gelen linklere tıklamakta sakınca görmüyor – böyle düşündüğünüzü de siber suçlular biliyor.
Spam maillerde ve oltalama maillerindeki linklere tıklamak sonucunda bilgisayarınıza otomatik olarak yararsız yazılımlar inebilir ya da parolanızı çalmak için sizden Facebook gibi gözüken popüler bir siteye giriş yapmanız istenebilir. Sonuç olarak linklere tıklamak, bu mailleri gönderen insanlar sebebi ile fark edilir ve bu numarayı yuttuğunuz düşünülür. Yeri gelmişken, Facebook'taki etkileşim kasma gönderilerini de beğenmeyin. Bilirsiniz – beğenip paylaşan 1 insana iPhone hediye! Eğer hayvanlara şiddete karşıysan beğen! Açıkçası hiç bir şey kazanmayacaksın, hiçbir şeyi engelleyemeyeceksin. Sahtekarların işine müşterek olmakla kalacaksınız. Hatta kimi linkli gönderiler doğrudan olarak yararsız yazılımı dağıtmak için bu boyutta paylaşılıyor (böyle durumlarda, size destekçi olabiliriz – lakin gene de hiç bulaşmamak en iyisi). Bu konu daha çokça içerik alır ama kalanlarını Wardom.org sitesinin forumlarından okuyabileceksiniz.
Kaynak: https://www.wardom.org